Zorgverzekeraar 2023

Alstublieft! De belangrijkste informatie rondom vergoedingen en verzekeren voor fysiotherapie. Als u nog vragen heeft, vraag ons dan gerust. Wij helpen u graag!

Hoeveel fysiotherapie heeft u nodig?
Dat is de belangrijkste beginvraag. Bepaal hoe groot de kans is dat u komend jaar fysiotherapie nodig hebt en zo ja, hoeveel behandelingen dan? Hoeveel zorg had u het afgelopen jaar nodig? Sport u veel dan biedt dat naast enorme voordelen ook een verhoogd blessurerisico. Ook als u vaak last hebt van spieren of gewrichten, is de fysiotherapeut misschien vaker nodig. Een ruime dekking kan in dat geval raadzaam zijn.

Check het aantal behandelingen
Controleer op tijd of het aantal behandelingen dat wordt vergoed, overeenkomt met wat u nodig denkt te hebben. Een compleet overzicht van alle polissen vindt u op ons overzicht fysiotherapie in aanvullende verzekeringen.

PAS OP Kleine lettertjes
Sommige polissen beloven dat ze veel behandelingen vergoeden, maar ze eisen wel dat je vanaf een bepaald aantal behandelingen bij de zorgverzekeraar een machtiging aanvraagt. Zonder die machtiging kom je niet voor verdere vergoeding in aanmerking. Het kan ook zijn dat u op basis van huidige gezondheidsproblemen wordt uitgesloten voor een bepaalde aanvullende verzekering (niet voor de basisverzekering, de zorgverzekeraar moet u aannemen voor de basisverzekering). Zorgverzekeraars zijn goed in de zogenaamde kleine lettertjes. Bestudeer deze goed alvorens over te stappen.

Misverstanden rondom ons praktijktarief
Ondanks dat ook voor ons de prijzen door inflatie stijgen met ruim 12% kiezen de meeste zorgverzekeraars ervoor om onze tarieven minimaal te verhogen. De kosten van één behandeling fysiotherapie (code 1000) ligt volgens het GUPTA (onafhankelijk onderzoeksbureau) tussen de €41,- en €43,- (in 2022).

In verband met de hoge eisen die contractueel gesteld worden, hebben we voor 2023 besloten om geen contracten te tekenen met Zorg & Zekerheid en Caresq. Bent u hier verzekerd, heroverweeg uw verzekering om in aanmerking te komen voor volledige vergoeding van uw behandelingen. Hieronder het overzicht van vergoeding aan uw therapeut per zorgverzekeraar:

KLIK OM TE VERGROTEN

Er bestaan wat misverstanden over wanneer ons praktijktarief van toepassing is. Ons praktijktarief fysiotherapie betaalt u alleen als u niet of onvoldoende verzekerd bent voor fysiotherapie. 

Dus stel u heeft 6 behandelingen in uw aanvullende pakket bij de zorgverzekeraar, maar heeft 8 behandelingen nodig dan betaalt u voor die 2 behandelingen ons praktijktarief. De eerste 6 behandelingen worden direct gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. Voor de andere 2 behandelingen ontvangt u een factuur (die factuur kunt u niet indienen bij uw zorgverzekeraar).

Ander voorbeeld: U heeft begin 2023 al 6 behandelingen fysiotherapie nodig gehad en bijvoorbeeld eind 2023 nog eens 4 behandelingen dan betaalt u voor die 4 behandelingen fysiotherapie ook ons praktijktarief. U ontvangt dus een factuur voor die 4 behandelingen. 

Aanvullende vragen
Zorgverzekeringen zijn vooral niet transparant. Heel veel polissen met nog meer kleine lettertjes. Zorgverzekeraars hebben ook weer heel veel zogenaamde labels. Hoewel die labels onder één zorgverzekeraar vallen, zijn zaken toch behoorlijk anders geregeld. 

Als u vragen heeft over uw persoonlijke situatie, vraag dan uw fysiotherapeut. We kijken dan of we samen tot een goede oplossing kunnen komen!